2400 dilime ayrılan beyin buluta aktarıldı

Bilim insanları, yaşadığı hafıza sorunu nedeniyle on yıllarca psikoloji deneylerinin önde gelen ismi olan Hennry Gustav Molaison'un beynini buluta aktardı. Molaison'un beyni, dijital ortama aktarılabilmek için 2400 parçaya dilimlendi.



Yaşadığı beyin rahatsızlığı nedeniyle belleği ilgilendiren hipokampus dahil beyninden birçok parça alınan ve 2008 yılındaki ölümüne kadar sayısız deneye konu olan Henry Molaison, bulut ortamında ölümsüzlüğe ulaştı.
Kısa süreli belleğini uzun süreli belleğe aktaramadığı için neredeyse hiçbir anı oluşturamayan Molaison, yıllar süren deneylerde bilim dünyasına beynin fonksiyonları ve belleiğin nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler kazandırmıştı.
Bilim tarihine 'H.M' adıyla geçen ve sayısız psikoloji kitabında adı geçen Molaison, 2008'deki ölümünen altı yıl sonra teknolojinin yardımıyla bulut ortamına transfer oldu.
Bilim insanları, sinirbilim için son derece nadir olan beyni 2400 dilime ayırdı, taradı ve öğrencilerin yararlanabilmesi için bulut ortamına aktardı.

ÖMÜR BOYU AMNEZİ

Molaison, 1953 yılında başındaki korkuç ağrılardan dolayı ameliyata alındı. William Beecher Scobville'in başında olduğu cerrah ekibi, Molaison'un kulaklarının üzerindeki temporal lobları ve belleği ilgilendiren hipokampusun en kritik kısımlarını aldı.
Ameliyatın ardından ağrılar sona erdi ancak Molaison ömür boyu sürecek bir hastalığa yakalandı: Süresiz bellek kaybı.
Yüzlerce deneye tabi tutulan H.M, kısa süreli bellek oluşturamamasına rağmen yeni motor bellek üreterek rutin işlemleri yerine getirebiliyordu.
Ölümünün ardından beyni bilime bağışlanan Molaison, şimdi eşi bulunmayan beyniyle sayısız öğrencinin eğitimine 21'inci yüzyıl teknolojisiyle yardımcı olacak.
Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, sinir sistemi anatomisi uzmanı Jacopo Annese ve ekibi 53 saat içinde Molaison'un beynini 2400 dilime ayırdı. Üç gün uyumadığını söyleyen Annese, "En ufak hata yapmamam için yanımda sürekli bir kişi hazır bekledi. Yaptığım en heyecan verici çalışmaydı" dedi.
Twitter'dan an be an aktarılan beyin dilimleme işlemi, aynı zamanda 400 bin kişi tarafından canlı izlendi.

Japon bilim insanları düşüncenin oluşumunu gözlemlemişti:


0 yorum:

Altın Piyasası

Canlı Maç Sonuçları