SEPAŞ Açma - Kapama Bedeli Haksızlığı !!
Daha önce paylaştığımız haber bu sefer başımıza geldi . Ödemeyi unuttuğumuz bu ay elektrik idaresinden ekip geldi ve bugün ödememiz halinde elektriğin kesilmeyeceğini söyledi .
1 Saat içinde ödediğimiz halde bu ayın faturasında açma - kapama bedeli 19.10 TL eklendiğini gördük .
1 Saat içinde ödediğimiz halde bu ayın faturasında açma - kapama bedeli 19.10 TL eklendiğini gördük .
Müşteri hizmetleri ve SEPAŞ'ı aradığımızda 'çok yetkili kişi' hanfendi sisteme işlendiğini ödenmek zorunda olduğunu söyledi .
Şikayet edildiğinde alınabildiği söyleniyor .
Bunun bu ay birçok kişiye yapıldığını öğrendim .
Sonuç olarak parası 1 daire için önemli olmayabilir ama bunun birçok kişiye yapıldığı aşikar olduğundan hakkımızı arayalım arkadaşlar ve paramızı haksız yere kimsede bırakmayalım .
Bununla ilgili geçen günlerde paylaştığım haberi fotoğrafın altına tekrar ekliyorum .

Kapama açma parasını geri alabilirsiniz
Elektrik kesintisi olmadığı halde faturalara yansıyan 'kapama-açma' bedeli itiraz sonucu geri alınabilir.
Elektrik faturalarının son ödeme tarihinden sonra ödenmesi durumunda faturaya yansıyan 'kapama-açma' bedeliyle ilgili karışıklık sürüyor. Vatandaşlar, elektrik kesintisi olmadığı halde 'kapama-açma' bedeli ödediklerini belirterek duruma tepki gösterdi. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili kendilerine ulaşan şikayetleri değerlendirdi. Vatandaşların en çok şikayet ettiği konular arasında faturalara yansıyan 'kapama-açma' bedelinin bulunduğunu anlatan Ağaoğlu, yaşanan karışıklığa değindi. Ağaoğlu, 'Dağıtım şirketlerinin son ödeme tarihinden en az 10 gün önce müşterilerine faturayı tebliğ etmesi gerekiyor. Ancak son ödeme tarihine 2-3 gün kala faturalar kapılarına bırakılıyor. 1 gün geç ödeyenlerden de 'kapama-açma' bedeli alınıyor. Oysa elektrik piyasasıyla müşteri hizmetleri yönetmeliği açıkça 'kesme-açma yapılmayan abonelerden kesme-açma ücreti talep edilemez' diyor. Talep eden bazı özel şirketlerin uyguladığı bu sistem ise kazanç kapısı haline dönüştüğünü gösteriyor' dedi.
Faturalarından yakınan İdris Aydın isimli vatandaş, 'Geçen aylarda elektriğim kesilmediği halde açma-kapama parası bana da geldi. Ödemek zorunda kaldığım için ödedim' şeklinde konuştu.
Faturalarının çoğu kez tarihinden sonra eve geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar ise, 'Uygulanan sistem sömürücü bir düzendir. Uygulanan bu sistem garip insana bir zulümdür. Evde olmayıp tatile giden vatandaşlarımız ne yapacak? Ya da akrabasının hastalığıyla, ameliyatıyla uğraşıyorsa vatandaş o haliyle elektriğini mi düşünecek?' dediler.
'PARANIN İADESİ YÖNÜNDE KARAR ALDIRABİLİRSİNİZ'
Faturalar konusunda tüketicilere uyarılarda bulunan Ağaoğlu, 'Elektrik dağıtım şirketleri aralarında anlaşmış gibi vatandaşlar faturalarını son ödeme tarihinden 1 gün geç ödese 19 lira 10 kuruş bedel istemekte. Bunun fark edilmeme halinde ise bir sonraki aya geçen ayın o fatura bedeli yansıtılmakta. Eğer ki faturanızda 19 lira 10 kuruş kesme-açma bedeli görüyorsanız ve elektriğinizde fiilen kesilmemişse buna derhal itiraz edin. Elektrik idaresi paranızı geri vermezse ikamet ettiğiniz yerdeki tüketici hakem heyetine başvurarak bunun iadesine karar aldırabilirsiniz' diye konuştu.Faturalarından yakınan İdris Aydın isimli vatandaş, 'Geçen aylarda elektriğim kesilmediği halde açma-kapama parası bana da geldi. Ödemek zorunda kaldığım için ödedim' şeklinde konuştu.
Faturalarının çoğu kez tarihinden sonra eve geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar ise, 'Uygulanan sistem sömürücü bir düzendir. Uygulanan bu sistem garip insana bir zulümdür. Evde olmayıp tatile giden vatandaşlarımız ne yapacak? Ya da akrabasının hastalığıyla, ameliyatıyla uğraşıyorsa vatandaş o haliyle elektriğini mi düşünecek?' dediler.
BEDAŞ: 'KESME-BAĞLAMA SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ ÇOK HASSAS DAVRANIYORUZ'
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ise, ödeme bildirimlerinin Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 21. maddesi gereğince fatura son ödeme tarihinden en az 10 gün önce tebliğ edildiğini bildirdi. Son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmaması durumunda faturanın son ödeme tarihini izleyen ilk beş iş günü içerisinde ikinci bir yazılı bildirimde bulunulduğu, ödeme yükümlülüğünün belirtilen sürede yerine getirilmemesi halinde ise kesinti uygulandığı açıklandı. Ödemelerin gerçekleştirildiği gün içerisinde elektriğin kullanıma açıldığı belirtilerek, 'BEDAŞ olarak kesme-bağlama süreçleri ile ilgili çok hassas davrandığımızı belirtmek isteriz. Kesme-bağlama ücretleri EPDK tarafından iş sürecinin maliyetleri için belirlenmektedir' ifadelerine yer verildi.
BU DA SEPAŞ MADURU KULLANICININ HABERİ
Bolu halkı SEPAŞ’tan şikâyetçi!
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)`nın ayrışma projesi kapsamında bünyesine SEPAŞ’ ı dâhil etti. Bu yeni yapılanmada, SEDAŞ; kayıp-kaçakla mücadele, enerji bağlantılarının yapılması, enerji kesme-açma ve sayaç sökme-takma işlemleri ile arıza bakım-onarımdan ve yatırım faaliyetlerinden, SEPAŞ ise elektrik satışı, perakende satış sözleşmeleri ve faturalandırma işlemlerinden sorumlu tutuldu. Fakat vatandaşlar bu ayrıma gidilmeden önce de, ayrışma olduktan sonra da sürekli elektrik kesintilerinden, bozuk sayaçtan dolayı gelen faturalardan ve sayaç açma –kapama bedellerinden şikâyetçi oldukları gözlemleniyor. Şirket, bir aylık faturanın 10 gün gecikmesi durumunda enerji kesintisi uyguluyor. Karşılığında ise 17.70 lira açma/kapama bedeli alıyor. Enerji satılırken yapılan işlemlerin tüm bedeli vatandaşa yansıtılıyor. Fatura bedellerine enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi ve kayıp-kaçak bedelleri de ekleniyor. Bolu Olay gazetesi olarak vatandaşlara söz konusu para bedellerini sorduk ve ilginç yanıtlar aldık.
Alper TosunMakine Mühendisi
-Konuyla ilgili bir bilgilendirme yapılabilir. Bolu’da yaşayan birçok insanın bundan muzdarip olduğunu düşünüyorum. Çevremdeki insanlar elektrik faturalarının yüksekliğinden, bakım kesimleri haricinde yapılan elektrik kesintilerinden ve açma kapama ücretlerinin yüksekliğinden şikâyet ediyorlar. Ayrıca direkt elektriği kesmeleri de hiç hoş değil ve açma kapama parası olarak alınan 20 TL oldukça fazla bir rakam. Günümüzde birçok fatura kredi kartıyla ödenirken elektrik faturasının Kredi kartıyla yapılamaması düşündürücüdür. Sedaş’ın değişime ayak uydurması gerekiyor.
Erol Perçin Makine Mühendisi
-Elektrik Dağıtım firmaları özelleştirmeyle beraber biraz daha sermayeye çalışır hale geldiler. Yapılan işlemler daha çok sermaye çıkarlarına göre şekilleniyor. Bu uygulamalar halka hizmet gibi görünse de aslında tamamen ticari amaç taşıyor. Bu elektrik üretim ve dağıtımı ulusal politikaların yetersizliğinden de kaynaklı olarak yanlış yapılıyor. Siyasilerin söylemlerine göre kamu yararına var olan bu kurumlar insanları yeterli şekilde bilgilendirmiyorlar bu faturalar konusunda. 20 TL tahsil edebilmek için bilgilendirme yapılmıyor. İnsanların rutin yaşamını idame ederken, bu tip piyasa şartlarıyla yoğrulmamalı. Dağıtım firmaları özelleştirildikten sonra insanları mağdur edici bu uygulamalar çoğaldı. Yakınlarda elektrik üretimi sağlanamadığı durumlarda HES’ler gündeme getiriliyor. Kaçak elektrik bedellerini durumla ilgisi olmayan vatandaşa yansıtmaları da bir haksızlıktır.
Bahattin Köstekçi Sigortacı
Sepaş İzmit’te, Sakarya’da eğer kredi kartı ile fatura tahsil ediyorsa burada neden uygulanmıyor. Belediyede su tahsilâtı kartla olmasına rağmen Sepaş niye direniyor kredi kartıyla tahsilât yapmamaya. Açma kapama bedellerine gelince bana göre faturalarını zamanında yatırmayan insanlar için 20 TL ceza bedeli caydırıcı bir rakamdır. Ben bu rakamı doğru buluyorum. Şu anda bolu belediyesinin su tahsilâtları bile kredi kartıyla yapılabiliyorken elektrik faturalarının yapılamaması üzücüdür. O yüzden SEDAŞ’ın çağın gereklerini yerine getirmesi gerekir.
0 yorum: